Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fancoil

A Cool4U Kft. nár 2003-ban belekezdett a hazai piac fancoilokkal való meghódítását. Mára A fancoil berendezések alacsonyabb bekerülési költségének és kedvező tulajdonságainak köszönhetően lassan egyeduralkodó hűtő/fűtő berendezéssé lépnek elő a bankok, irodaházak és egyéb létesítményekben. A kedvező tapasztalatok után egyre inkább kezdik meghódítani a magánszektort, és a családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák ezeket a berendezéséket.

A berendezések hagyományos alkalmazási területe olyan épületekre összpontosul, ahol elvárás a léghűtés, de alkalmazhatók akár padlófűtés kiegészítéseként egyaránt. Ebben az esetben kompenzálni lehet a padlófűtés hőtechnikai rugalmatlanságát, tehetetlenségét, átmeneti időben gyorsan ki lehet fűteni a helyiséget. A fancoil egyesíti a radiátor, a konvektor, és a klímaberendezések előnyeit, mindemellett még a friss levegő ellátásról is gondoskodik. A berendezés egy lamellás hőcserélő, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét átáramoltatjuk. A hőcserélő csövekre erősített apró bordáknak köszönhetően a többszörösére megnövekszik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest. A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegő keringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre és fűtésre is alkalmas, attól függően, hogy hideg vagy meleg vizet keringetünk rajta keresztül. Kettő és négycsöves változatban érhetők el a fancoil berendezések.

A négycsöves berendezések előnye a kétcsövesekkel szemben, hogy a berendezés automatikusan, az igényeknek megfelelően képes hűteni vagy fűteni, szinte azonos időben. Emberi beavatkozás nem szükséges az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között. Ezáltal pl. átmeneti időben (március, október) az épület északi tájolású helyiségeiben fűteni, míg a déli tájolású részben hűteni lehet, természetesen azonos időben! Erre az üzemmódra akkor lehet szükség, ha az épület magasabb komfortfokozatú (Pl. bankok, irodák, laborok stb. ) vagy a helyiségek belső hőmérséklete nem függ a külső időjárástól, vagy nagy üvegfelületekkel rendelkezik az épület, ezért a nap egyik időszakában hűteni kell, a másik részében viszont fűteni.